Vaste beugels

Bekijk hier de mogelijkheden voor een vaste beugel

Brackets

Brackets, ook wel vaste (slotjes) beugels genoemd, worden gebruikt om tanden en kiezen netjes recht te zetten. Op elke tand en kies wordt een bracket (slotje) vastgelijmd. Vervolgens wordt door alle brackets een draad gespannen, die elke tand en kies afzonderlijk in een bepaalde richting kan duwen of trekken. Met (gekleurde) elastiekjes wordt de draad verankerd aan de brackets. Brackets zijn eventueel te combineren met een headgear (buitenbeugel), Herbst (scharnierbeugel) of andere orthodontische apparaten.

Alle tanden en kiezen worden zorgvuldig gepolijst met een soort elektrische tandenborstel en met een speciale vloeistof schoongemaakt. Daarna worden de brackets één voor één op de tanden en kiezen geplakt met speciale lijm. Tot slot wordt een draad door de brackets geplaatst en met elastiekjes aan de brackets vastgezet.

 • Na het plaatsen van brackets (of na het aanbrengen van nieuw draad) kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Dit is normaal en gaat meestal na een paar dagen over.
 • Tanden en kiezen gaan een beetje losser staan. Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand of kies ten opzichte van het bot.
 • Ook kunnen in het begin de brackets wat ruw aanvoelen tegen de binnenkant van je wangen, tong en lippen. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je brackets kunt aanbrengen.
 • Het is mogelijk dat na een tijdje de draad die door de brackets loopt achter in de mond een beetje gaat uitsteken en vervelend gaat prikken. Dit wordt veroorzaakt door het bewegen van de tanden en kiezen.
  Neem in dat geval even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
 • We adviseren je om regelmatig te checken of je geen losse brackets hebt. Je kunt dit bijvoorbeeld standaard ’s avonds bij het tandenpoetsen doen, door voorzichtig met je vinger langs de brackets te strijken.
  Ook kan een draad of bandje losraken. Een losse draad, die uitsteekt of irriteert, kun je met behulp van een bot voorwerp (bijvoorbeeld de achterkant van een lepeltje of een potloodgummetje) voorzichtig proberen weg te duwen. Om de irritatie tijdelijk te verminderen, kun je wat wax ter bescherming aanbrengen.
  Als er iets stuk is of losgeraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. En vergeet niet eventuele losse onderdeeltjes mee te nemen!
 • De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op je tanden en kiezen. Wees dus voorzichtig met hard, taai of kleverig eten zoals appels, nootjes, rauwe wortelen, dropjes, winegums, zuurtjes, toffee, kauwgum (!) e.d.
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).
 • Van de assistente krijg je een poetsinstructiefolder mee. Daarin staat het tandenpoetsen met brackets uitgebreid beschreven en kun je alles nog eens rustig nalezen.
 • Goed poetsen is bij brackets heel belangrijk! Poets minimaal twee keer per dag.
 • Gebruik eventueel een ragertje om de randen van de brackets schoon te maken en het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen.
 • Voor extra mondhygiëne kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Herbst (scharnierbeugel)

Een Herbst of scharnierbeugel is een vaste beugel, die wordt gebruikt als er sprake is van een overbeet: de bovenvoortanden steken dan verder voor de ondertanden uit dan normaal. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen.
Met behulp van een soort “locomotiefstaafjes” (scharnieren) wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gehouden. Een voordeel is dat een Herbst vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. Een Herbst is eventueel te combineren met brackets.

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd. Er wordt een gebitsafdruk van de boven- en onderkaak gemaakt met een speciale lepel met een pasta die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdrukken wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt.
  Voor het maken van een Herbst is ook een zogenaamde wasbeet nodig. Je bijt dan in een plaatje warme was tot het moment waarop de was is afgekoeld. Met een wasbeet kan de positie van de kaken ten opzichte van elkaar worden bepaald.
  Tot slot worden de separatie-elastiekjes weer teruggeplaatst.
 • Tijdens de 3e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de assistente plaatst eerst het deel van de beugel in de bovenkaak, daarna het deel van de beugel in de onderkaak. Tot slot worden beide delen van de beugel met elkaar verbonden door middel van de “locomotiefstaafjes” (scharnieren).
 • Omdat je onderkaak door de beugel naar voren wordt gehouden en je aan deze nieuwe stand gewend moet raken, kun je wat last krijgen van spierpijn. Eventueel kun je daarvoor paracetamol gebruiken. Gelukkig is dit probleem meestal na een dag of zeven opgelost: je kaakspieren zijn dan inmiddels voldoende getraind.
 • De kiezen waaraan de Herbst is bevestigd komen onder druk te staan en kunnen in het begin wat gevoelig zijn en iets losser gaan staan.
 • Ook kunnen je wangen aan de binnenkant de eerste paar dagen een klein beetje geïrriteerd raken. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je beugel kunt aanbrengen.
 • Als je je mond te wijd open doet (bijvoorbeeld bij het gapen of het eten van een hamburger) dan kan de Herbst losraken. Het pinnetje van de onderkant schiet dan uit het buisje van de bovenkant. Je kunt dit voorzichtig zelf oplossen door je mond heel ver open te doen en het pinnetje weer in het buisje te schuiven.
 • Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig.
  En vergeet niet het losgeraakte bandje mee te nemen!
 • Je kunt met een Herbst gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met taai of kleverig voedsel zoals dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d. En pas op bij het eten van een hamburger!
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in)
 • Goed poetsen is bij een Herbst heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
 • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom de beugel gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Pendulum

De naam ‘Pendulum’ staat voor een vaste beugel, die meestal in de bovenkaak wordt bevestigd. Om de grote kiezen in de bovenkaak worden bandjes gelegd, waaraan een stangetje wordt vastgemaakt.
Een pendulum wordt gebruikt om de grote kiezen naar achteren te verplaatsen. Deze beugel is eventueel te combineren met brackets.

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en wordt er een gebitsafdruk van de boven- of onderkaak gemaakt. Met een speciale lepel wordt een pasta op de tanden en kiezen aangebracht die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdruk wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt. Tot slot worden de separatie-elastiekjes weer teruggeplaatst.
 • Tijdens de 3e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de kiezen gepolijst. Daarna wordt de beugel door de assistente vastgezet met speciale lijm.
 • Je tanden en kiezen kunnen in het begin wat gevoelig zijn.
 • De eerste paar dagen is het even wennen met praten, slikken en eten. Je tong moet namelijk een nieuw plekje in je mond zien te vinden.
 • Ook kunnen je wangen aan de binnenkant een klein beetje geïrriteerd raken. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je beugel kunt aanbrengen.

Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, is of het draad van de beugel is gebroken, verbogen, zit los of voelt los aan, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie/aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
En vergeet niet eventuele losse onderdelen mee te nemen!

 • Je kunt met deze beugels gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met hard, taai of kleverig voedsel zoals appels, rauwe wortelen, zuurtjes, nootjes, popcorn, dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d.
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).
 • Goed poetsen is bij deze beugels heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
 • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom deze beugels gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Hyrax

Een hyrax wordt gebruikt wanneer de bovenkaak ten opzicht van de onderkaak te smal is. Het doel van deze beugel is de bovenkaak te verbreden. Dit is mogelijk door het geleidelijk breder maken van een nog niet dichtgegroeide schedelnaad, die midden in het verhemelte loopt. Daartoe wordt elke dag de beugel aangedraaid met behulp van een speciaal sleuteltje. Wanneer er voldoende verbreed is, wordt gestopt met het aandraaien van de beugel. De beugel blijft dan nog 6 tot 9 maanden zitten en in die periode groeit er nieuw bot aan in de verbreedde verhemelte-naad. 

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en een gebitsafdruk van de bovenkaak gemaakt. Met een speciale lepel wordt een pasta op de tanden en kiezen aangebracht die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdruk wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt. Tot slot worden de separatie-elastiekjes weer teruggeplaatst.
 • Tijdens de 3e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd. De assistente poetst met puimsteen en plaatst tenslotte de hyrax met speciale lijm.
 • De beugel wordt twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, één slag uitgedraaid door een ouder of verzorger.
 • Uitdraaien gaat als volgt: in het midden van de beugel zit een schroef met vier gaatjes. Je steekt het sleuteltje in het gaatje dat je kunt zien en draait vervolgens het sleuteltje naar achteren (richting keel) tot je het volgende gaatje kunt zien. Daarna haal je het sleuteltje er weer uit. Dit is één slag.
 • Tijdens het uitdraaien van de beugel kun je een tinteling of druk voelen in je bovenkaak, je neus(brug) of zelfs in je voorhoofd. Na een paar minuten verdwijnt dit gevoel weer vanzelf.
 • Omdat bij elke uitdraai van de beugel de twee delen van je bovenkaak uit elkaar worden geduwd, ontstaat er al vrij snel een spleetje tussen je boventanden. Dit spleetje gaat later weer spontaan dicht.
 • De eerste paar dagen is het even wennen met praten en slikken. Je tong moet namelijk een nieuw plekje in je mond zien te vinden.
 • Ook kunnen je wangen aan de binnenkant een klein beetje geïrriteerd raken. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je beugel kunt aanbrengen.
 • Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Wanneer dit gebeurt in een periode dat de beugel nog aangedraaid moet worden, stop dan onmiddellijk met draaien! Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. En vergeet niet het losgeraakte bandje mee te nemen!
 • Mocht je het sleuteltje zijn kwijtgeraakt, neem dan even contact op met de praktijk.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 • Goed poetsen is bij een hyrax heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet! En met een ragertje kun je handig tussen je verhemelte en de beugel door komen.
 • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom de beugel gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Onze behandelaars zijn aangesloten bij:

            Afbeeldingsresultaat voor nvvo logoISO 9001-2015 | Quality | Electronics Manufacturer | SHINE     Moira Wong Orthodontics | Kensington | London Orthodontist   KNMT (@KNMTnieuws) | TwitterWhat is the AAO and Why is it Important?  Invisalign Palo Alto - Orthodontis Palo Alto

Openingstijden

Onze praktijk is geopend vanaf maandag t/m vrijdag. U kunt alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft.

Contactgegevens

Ortho IJsselstein
Podiumweg 4
3401 BL IJsselstein
T: 030-6865870
info@ortho-ijsselstein.nl
Volg ons op Facebook!

Bent u verhinderd?

Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, dient u deze minimaal 24 uur van tevoren telefonisch, aan de balie of per mail af te zeggen, anders kunnen wij de voor u gereserveerde tijd in rekening brengen.

2020 | Ortho IJsselstein | @ IRMEDIA | Webdesign door IRMEDIA