Uitneembare beugels

Bekijk hier de mogelijkheden voor uitneembare beugels

Blokbeugel

Een blokbeugel is een losse beugel die je makkelijk in en uit kunt doen. Het is een beugel waar je tegelijk met je boven- en ondertanden in bijt en zó gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en van de onderkaak versterkt, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Een blokbeugel is eventueel te combineren met een headgear (buitenbeugel).

 • Tijdens de 1e afspraak wordt met een speciale lepel een pasta op de tanden en kiezen aangebracht die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdrukken wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt.
  Voor het maken van een blokbeugel is ook een zogenaamde wasbeet nodig. Je bijt dan in een plaatje warme was tot het moment waarop de was is afgekoeld. Met een wasbeet kan de positie van de onderkaak in de blokbeugel worden bepaald.
 • Tijdens de 2e afspraak wordt de blokbeugel geplaatst.
 • Een blokbeugel heeft alleen effect, wanneer je hem zoveel mogelijk draagt. Dat wil zeggen minimaal 16 uur per etmaal (maar het liefst dag en nacht). Alleen tijdens het eten, sporten en tandenpoetsen doe je de beugel uit.
 • Het in- en uitdoen van de blokbeugel is een kwestie van even oefenen. Bij het indoen zet je de beugel eerst tegen de bovenkaak. Daarna plaats je de ondertanden en – kiezen in de beugel, waarbij je de onderkaak iets naar voren houdt. Het uitdoen gaat als volgt: de beugel van de bovenkiezen weghalen en daarna uit de mond halen.
 • Als je de blokbeugel niet in hebt, bewaar je hem in een speciaal beugeldoosje. Een zakdoek of broekzak is absoluut geen veilige plek en ook de hond wil er nog wel eens zijn tanden in zetten! Hou het doosje daarom altijd bij je.
 • Poets één keer per dag je beugel aan beide zijden met een tandenborstel goed schoon.
 • Poets (indien mogelijk) of spoel elke keer na het eten of snoepen je mond en spoel je beugel met water.
 • Komt er na enige tijd kalkaanslag aan je beugel, dan kun je je beugel een half uurtje in lauwwarm natuurazijn weken en daarna goed afspoelen/-borstelen.
 • Maak je beugel nooit schoon in heet of kokend water of in de magnetron! En laat je beugel (met of zonder beugeldoosje) ook nooit in de zon liggen. Extreme hitte vervormt namelijk je beugel en maakt hem onbruikbaar.
 • De eerste nachten valt de beugel wel eens uit, dat is heel normaal. Na een maand is dat meestal voorbij omdat je dan aan het gevoel gewend bent.
 • Praten met een blokbeugel is de eerste paar dagen even wennen. Misschien veroorzaakt het een licht geslis, maar dat gaat snel weer over. Een tip: oefenen met hardop lezen helpt!
 • De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd en de onderkaakspieren wat uitgerekt. Dat geeft een beetje moe gevoel in de kaken. Na een paar dagen lost dit probleem zich vanzelf op.
 • Omdat alle tanden en kiezen wat gaan verschuiven, kunnen ze in het begin wat gevoelig zijn (dit geldt vooral voor de ondertanden).
 • De blokbeugel is een losse beugel. Als je je kaken ver genoeg uit elkaar doet, dan gaat de beugel van de onder- en/of bovenkaak los. Dat is heel normaal.
 • Een blokbeugel mag nooit pijnlijk zijn. Wanneer je aan de binnenkant van je onderkaak pijnlijke drukplekjes krijgt (misschien zelfs blaren), neem dan even contact op met de praktijk. We kunnen dan een afspraak maken om de beugel af te slijpen. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
 • Als een blokbeugel breekt of barst neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig.
  Een blokbeugel met een barst erin moet je overigens niet meer gebruiken!

Omdat je een blokbeugel uitdoet bij het eten en drinken, gelden er verder geen bijzonderheden.

Omdat je een blokbeugel uitdoet bij het tandenpoetsen, gelden er verder geen bijzonderheden.

Headgear

Een headgear, ook wel buitenbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak af te remmen en de kiezen van de bovenkaak naar achter te laten verplaatsen of draaien. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen.
Een headgear bestaat uit een gedeelte in de mond en een gedeelte buiten de mond.
In de mond worden bandjes met buisjes om de bovenkiezen geplaatst. Het gedeelte buiten de mond kan vervolgens in de buisjes worden geschoven. Aan het gedeelte buiten de mond wordt een elastische nekband vastgezet. Soms wordt echter gekozen voor een zogenaamd petje. De keuze tussen nekband en een petje hangt van de schedelopbouw af en soms worden ze zelfs samen gecombineerd. Een headgear houd je gemiddeld 16 uur per dag in en is eventueel te combineren met brackets of andere orthodontische apparaten (zie verder de desbetreffende onderwerpen).

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de assistente legt de juiste maat bandjes om de kiezen (zie verder het onderwerp Banderen). Tenslotte wordt de headgear passend gemaakt, zodat het binnendeel van de beugel goed aansluit op de bandjes.
 • Een headgear heeft alleen effect, wanneer je hem zoveel mogelijk draagt. Dat wil zeggen minimaal 16 uur per etmaal (maar het liefst zo lang mogelijk). In het weekend kan eventueel worden gecompenseerd voor een tekort aan uren door de week. Alleen tijdens het eten, sporten, douchen en tandenpoetsen doe je de beugel uit.
 • Het in- en uitdoen van een headgear is een kwestie van even oefenen. Wat betreft het indoen: het gedeelte van de headgear dat in de mond zit heeft meestal aan iedere kant een boogje. Bij het indoen wijzen de boogjes naar beneden. Je zet het binnendeel van de headgear eerst tegen de bovenkaak en schuift de beugel voorzichtig aan één kant in het buisje. Pak vervolgens de boogjes beet en stuur de beugel naar de ingang van het andere buisje. Tot slot kan de nekband of het petje worden omgedaan, terwijl het binnendeel van de beugel gelijktijdig wordt vastgedrukt in de buisjes. Wat betreft het uitdoen: eerst moet je de nekband of het petje losmaken! Dan schuif je met behulp van de boogjes voorzichtig één kant van de beugel uit het buisje en daarna de andere kant. In- en uitdoen lijkt een ingewikkeld verhaal, maar na een paar dagen heb je het in de vingers en lukt het zelfs zonder spiegel!
 • Als je de headgear niet in hebt, bewaar je hem in een speciaal mapje. Een broekzak of schooltas is absoluut geen veilige plek. Hou het mapje daarom altijd bij je.
 • Poets één keer per dag je beugel aan beide zijden met een tandenborstel goed schoon.
 • Spoel elke keer na het eten of snoepen je mond en beugel met water.
 • Komt er na enige tijd kalkaanslag aan je beugel, dan kun je je beugel een half uurtje in lauwwarm natuurazijn weken en daarna goed afspoelen/-borstelen.
 • Het stoffen gedeelte van de nekband of het petje kan (zonder veiligheidsclips) gewassen worden.

De bovenkiezen waaraan de headgear is bevestigd komen onder druk te staan en kunnen in het begin wat gevoelig zijn en iets losser gaan staan.
Een headgear “werkt” alleen als je hem ècht minimaal 16 uur per etmaal draagt (maar het liefst zo lang mogelijk). Natuurlijk is dat eerst wel even wennen. Het aantal uren dat je de headgear draagt kun je geleidelijk opbouwen.

Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. De headgear moet je dan overigens even niet gebruiken! Dit geldt ook voor een beschadigde headgear.
En vergeet niet eventuele losse onderdelen mee te nemen!

 • Je kunt met een headgear gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met taai of kleverig voedsel zoals dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d.
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).
 • Goed poetsen is bij een headgear heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
 • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom de beugel gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Onze behandelaars zijn aangesloten bij:

            Afbeeldingsresultaat voor nvvo logoISO 9001-2015 | Quality | Electronics Manufacturer | SHINE     Moira Wong Orthodontics | Kensington | London Orthodontist   KNMT (@KNMTnieuws) | TwitterWhat is the AAO and Why is it Important?  Invisalign Palo Alto - Orthodontis Palo Alto

Openingstijden

Onze praktijk is geopend vanaf maandag t/m vrijdag. U kunt alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft.

Contactgegevens

Ortho IJsselstein
Podiumweg 4
3401 BL IJsselstein
T: 030-6865870
info@ortho-ijsselstein.nl
Volg ons op Facebook!

Bent u verhinderd?

Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, dient u deze minimaal 24 uur van tevoren telefonisch, aan de balie of per mail af te zeggen, anders kunnen wij de voor u gereserveerde tijd in rekening brengen.

2020 | Ortho IJsselstein | @ IRMEDIA | Webdesign door IRMEDIA