Het proces

Separeren en banderen van de beugel

Seprareren

Wat is separeren?
Een beugel wordt met bandjes (metalen ringetjes) aan je kiezen vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte gemaakt worden tussen de kiezen. Dit wordt in de orthodontie separeren genoemd. Je kiezen worden een klein stukje uit elkaar geduwd met behulp van elastiekjes. De elastiekjes moeten meestal een week blijven zitten tot de benodigde ruimte is gemaakt.

Hoe worden separatie-elastiekjes geplaatst?
Daar waar ruimte moet worden gemaakt, wordt een elastiekje aangebracht met behulp van een speciale tang of twee flossdraden. Deze behandeling kan wat gevoelig zijn, maar gelukkig duurt het separeren meestal maar een paar minuten.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik separatie-elastiekjes krijg?
– Je kiezen kunnen in het begin wat gevoelig zijn, soms zelfs pijnlijk aanvoelen (vooral tijdens het eten). Eventueel kun je daarvoor paracetamol gebruiken.
– Meestal kun je je kiezen niet meer helemaal op elkaar zetten na het plaatsen van de elastiekjes. Na een paar dagen is dat voorbij, dus een kwestie van even doorbijten!
– De elastiekjes kunnen irriteren. Je kunt een elastiekje makkelijk voor een stukje voedsel aanzien, dat tussen je kiezen is blijven steken (zeker in het begin). Wees hier op bedacht, voordat je op zoek gaat naar een tandenstoker of stukje flossdraad!

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik separatie-elastiekjes krijg?
Een elastiekje kan voor de volgende geplande vervolgafspraak losraken en uitvallen. Een reden kan zijn dat er inmiddels genoeg ruimte gemaakt is tussen de kiezen. In dat geval heeft het elastiekje zijn werk gedaan. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.
Als een elastiekje uitvalt, neem dan even contact op met de praktijk. Gebeurt dit een dag vóór het plaatsen van de beugel, dan hoef je niet meer te bellen. Er is dan waarschijnlijk genoeg ruimte gemaakt. Daardoor heeft het elastiekje geen houvast meer. Als je toch eerder langs moet komen, vergeet dan niet het uitgevallen elastiekje mee te nemen.

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met separatie-elastiekjes?
– Je kunt met separatie-elastiekjes gewoon alles eten, maar absoluut géén taai of kleverig voedsel zoals dropjes, toffee, winegums, kauwgum (!) e.d.
– Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met separatie-elastiekjes?
– Poets minimaal twee keer per dag zoals je gewend bent. Je kunt gewoon over de elastiekjes heen poetsen.
– Op de plaats waar de elastiekjes zitten kun je niet flossen of stoken, omdat deze hierdoor los kunnen raken.

Banderen

Wat is banderen?
Banderen betekent in de orthodontie het aanbrengen van bandjes (metalen ringetjes) om de kiezen. Aan die bandjes kan een beugel worden vastgemaakt.
Ook wordt van bandjes rondom de kiezen gebruik gemaakt als je brackets krijgt, omdat gebleken is dat brackets eerder los laten dan bandjes als het om kiezen gaat.
Voordat de bandjes kunnen worden geplaatst, moet er eerst ruimte worden gemaakt tussen de kiezen (zie separeren). Na het plaatsen van de bandjes kunnen brackets of andere orthodontische apparaten bevestigd worden.

Hoe worden bandjes geplaatst?- De separatie-elastiekjes worden verwijderd.
– Daarna worden de kiezen, waar de bandjes omheen gaan, zorgvuldig gepolijst.
– De assistente selecteert vervolgens de juiste maat bandjes om de kiezen en treft de nodige voorbereidingen (op maat maken, schoonmaken, prepareren voor het plaatsen).
– Elk bandje wordt tot slot met speciale lijm aan de kies vastgeplakt.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik bandjes krijg?
– Je kiezen kunnen in het begin wat gevoelig zijn en iets losser gaan staan.
– Je tong en de binnenkant van je wangen kunnen de eerste paar dagen een klein beetje geïrriteerd raken. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op de bandjes kunt aanbrengen.

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik bandjes krijg?
Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. En vergeet niet het losgeraakte bandje mee te nemen!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met bandjes?
– Wat betreft het eten gelden er voor de bandjes op zich verder geen bijzonderheden. Het gaat er uiteindelijk om waar de bandjes mee worden gecombineerd (brackets of andere orthodontische apparaten, zie de desbetreffende onderwerpen).
– Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met bandjes?
– Goed poetsen is heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
– Voor extra mondhygiëne kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).

Onze behandelaars zijn aangesloten bij:

            Afbeeldingsresultaat voor nvvo logoISO 9001-2015 | Quality | Electronics Manufacturer | SHINE     Moira Wong Orthodontics | Kensington | London Orthodontist   KNMT (@KNMTnieuws) | TwitterWhat is the AAO and Why is it Important?  Invisalign Palo Alto - Orthodontis Palo Alto

Openingstijden

Maandag        08:30 – 16:30
Dinsdag          08:30 – 16:30
Woensdag     08:30 – 16:30
Donderdag    08:30 – 16:30
Vrijdag            08:30 – 16:30

Contactgegevens

Ortho IJsselstein
Podiumweg 4
3401 BL IJsselstein
T: 030-6865870
info@ortho-ijsselstein.nl
Volg ons op Facebook!

Bent u verhinderd?

Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, dient u deze minimaal 24 uur van tevoren telefonisch, aan de balie of per mail af te zeggen, anders kunnen wij de voor u gereserveerde tijd in rekening brengen.

2020 | Ortho IJsselstein | @ IRMEDIA | Webdesign door IRMEDIA