Brackets

brackets

Wat zijn brackets?

Hoe worden brackets geplaatst?

Alle tanden en kiezen worden zorgvuldig gepolijst met een soort elektrische tandenborstel en met een speciale vloeistof schoongemaakt. Daarna worden de brackets één voor één op de tanden en kiezen geplakt met speciale lijm. Tot slot wordt een draad door de brackets geplaatst en met elastiekjes aan de brackets vastgezet.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik brackets krijg?

  • Na het plaatsen van brackets (of na het aanbrengen van nieuw draad) kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Dit is normaal en gaat meestal na een paar dagen over.
  • Tanden en kiezen gaan een beetje losser staan. Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand of kies ten opzichte van het bot.
  • Ook kunnen in het begin de brackets wat ruw aanvoelen tegen de binnenkant van je wangen, tong en lippen. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je brackets kunt aanbrengen.

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik brackets krijg?

  • Het is mogelijk dat na een tijdje de draad die door de brackets loopt achter in de mond een beetje gaat uitsteken en vervelend gaat prikken. Dit wordt veroorzaakt door het bewegen van de tanden en kiezen.
    Neem in dat geval even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
  • We adviseren je om regelmatig te checken of je geen losse brackets hebt. Je kunt dit bijvoorbeeld standaard 's avonds bij het tandenpoetsen doen, door voorzichtig met je vinger langs de brackets te strijken.
    Ook kan een draad of bandje losraken. Een losse draad, die uitsteekt of irriteert, kun je met behulp van een bot voorwerp (bijvoorbeeld de achterkant van een lepeltje of een potloodgummetje) voorzichtig proberen weg te duwen. Om de irritatie tijdelijk te verminderen, kun je wat wax ter bescherming aanbrengen.
    Als er iets stuk is of losgeraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. En vergeet niet eventuele losse onderdeeltjes mee te nemen!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met brackets?

  • De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op je tanden en kiezen. Wees dus voorzichtig met hard, taai of kleverig eten zoals appels, nootjes, rauwe wortelen, dropjes, winegums, zuurtjes, toffee, kauwgum (!) e.d.
  • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een "light" product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met brackets?

  • Van de assistente krijg je een poetsinstructiefolder mee. Daarin staat het tandenpoetsen met brackets uitgebreid beschreven en kun je alles nog eens rustig nalezen.
  • Goed poetsen is bij brackets heel belangrijk! Poets minimaal twee keer per dag.
  • Gebruik eventueel een ragertje om de randen van de brackets schoon te maken en het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen.
  • Voor extra mondhygiëne kun je eventueel één keer per dag, 's avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).